ReumaNederland:
‘Meer beweegprofessionals
met verstand van reuma nodig’

De komende jaren zal het aantal Nederlanders met een vorm van reuma groeien tot 3.5 miljoen. Een enorm aantal en daarmee ook een interessante doelgroep voor de leefstijlclub van de toekomst. ReumaNederland vindt bewegen en leefstijl voor haar achterban zo belangrijk, dat ze sinds eind vorig jaar met Inge Haardt een programmacoördinator bewegen heeft aangesteld. Zij hoopt dat er meer beweegprofessionals komen met verstand van reuma.

De vraag stellen is hem beantwoorden. Inge Haardt vraagt zich af of fitnessclubs beseffen hoe groot de markt van mensen met een reuma al is en nog wordt de komende jaren. Het antwoord is een ‘nee’. Onderlegger voor haar vraag is de matige response op de bijscholing voor fitnessprofessionals, die ReumaNederland voor de helft vergoedt en in samenwerking met NL Actief aanbiedt. “Ik begrijp dat overigens wel. Want je kunt als club wel professionals de opleiding laten volgen, maar als de zorg geen mensen met een vorm van reuma doorverwijst naar fitnessclubs, dan zal de animo om aan te melden voor de opleiding niet al te groot zijn. Dat gaat veranderen. De zorg zal meer en meer gaan doorverwijzen naar aanbieders buiten het medische circuit, omdat de zorg anders onbetaalbaar wordt. Het doorverwijzen zal overigens alleen gebeuren als er mensen met verstand van zaken voor onze doelgroep werken. Daarom is het zo belangrijk dat fitnessclubs hun professionals aanmelden voor de opleiding en bijscholing.”

Volgens Inge Haardt zijn mensen met een vorm van reuma een ‘interessant maatschappelijk verdienmodel’. “Fitnessclubs kunnen écht iets betekenen voor de kwaliteit van leven van onze doelgroep én daar tegelijkertijd een verdienmodel van maken. Uit steeds meer onderzoeken blijkt hoe belangrijk het is dat mensen met een vorm van reuma gaan bewegen. Voorwaarde is wel dat dit verantwoord gebeurt, dus onder begeleiding van een professional die weet hoe hij of zij deze groep kan belasten. Op dit moment zijn er nog heel veel witte vlekken in het land, waar geen fitnessclubs zijn met een professional die geschoold is om mensen met een vorm van reuma te begeleiden. Ik hoop dat die witte vlekken de komende jaren zoveel mogelijk gaan verdwijnen.”

Zorgverzekeraars hebben de sleutel in handen om steeds meer mensen met een vorm van reuma te laten bewegen. “Op dit moment wordt het niet vergoed. Dat is voor onze doelgroep een drempel, omdat zij door hun aandoening niet altijd in staat zijn om te werken. Wij merken dat onze achterban aanhikt tegen de kosten van een lidmaatschap en zich zorgen maakt of ze wel verantwoord begeleid kunnen worden. Als bewegen voor mensen met een vorm van reuma in de toekomst wél wordt vergoed, wordt het voor fitnessclubs nog interessanter om een aanbod te creëren en professionals een opleiding te laten volgen.”

 

 

9