Sportcentra als leefstijlclubs en partners van de zorg en maatschappelijke organisaties!

De fitnesssector ontwikkelt zich steeds sneller naar leefstijl- en preventiesector. Er wordt op landelijk niveau, vanuit NL Actief, al goed samengewerkt met onder anderen Kenniscentrum Sport & Bewegen, Veiligheid.nl en het Voedingscentrum. Dat geeft aan dat we al lang niet meer alleen een fitnessector zijn. We helpen als sector miljoenen mensen om gezond te blijven leven of de weg terug te vinden naar een gezonde leefstijl.

Ook wordt er landelijk goed samengewerkt met partijen als ReumaNederland, de Hersenstichting, Convenant Preventie Gehoorschade, Sportakkoord, Platform Ondernemende Sportaanbieders, enz. Er wordt de mogelijkheid geboden om Bewegingsdeskundige te worden op verschillende vlakken, zoals overgewicht en obesitas, diabetes, Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en reuma, waardoor we steeds meer mensen met een specifieke aandoening kunnen ondersteunen. Er zijn meer dan 120 sportcentra die zich al gespecialiseerd hebben op één of meerdere van deze specifieke doelgroepen, de NL Actief Preventiecentra.

Het afgelopen jaar heeft de ontwikkeling van de sector naar leefstijl- en preventiesector weer een nieuwe impuls gekregen door de lancering van de NL Actief Leefstijlcoach niveau 4 opleiding, waardoor professionals in de branche zich breder kunnen ontwikkelen op de meest belangrijke leefstijlthema’s, zoals naast beweging ook stressmanagement, voeding, slaap en mindset.

De uitdaging voor de ondernemer in de branche is om hierin mee te bewegen en positie te kiezen. Velen zijn bewogen in de richting van low- of mid-budget, maar een belangrijk deel van de branche zal steeds belangrijker worden voor de regio als het gaat om gezondheidsbevordering.

 

 

8