NL Actief doet mee met aanpak
voorkomen gehoorschade

Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek is op 6 december 2023 ondertekend door de betrokken partners, waaronder NL Actief. Het doel van het convenant is om bij te dragen aan de preventie van gehoorschade door bezoekers en werknemers van muziekactiviteiten op een voor het gehoor zo veilig mogelijke manier van de muziek te laten genieten. Om dit te bereiken hebben de twaalf convenantpartners op zes hoofdonderwerpen afspraken gemaakt: geluidniveaus, geluidsmetingen, gehoorbescherming, voorlichting aan bezoekers, deskundigheidsbevordering van werknemers en kennis en onderzoek.

Ronald Wouters, die als directeur-bestuurder namens NL Actief het convenant ondertekende, begrijpt dat het voorkomen van gehoorschade niet bovenaan de prioriteitenlijst van fitnessondernemers staat. “Ondernemers in onze branche hebben andere uitdagingen en opdrachten. Dus ik snap heel goed dat dit gevoelsmatig iets verder van ze afstaat. Maar ik vind het wel belangrijk dat we alert en bewust zijn op het voorkomen van gehoorschade. Zeker in de groepslessen speelt versterkte muziek, en ook het volume van de muziek, een rol. Als branche dragen we medeverantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van de werknemers en consumenten. Daar mogen we niet voor weglopen. Door het convenant te ondertekenen, geven we dat signaal ook af.”

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Ik ben blij dat het gelukt is om met zoveel partijen opnieuw de samenwerking te vinden. We werken aan een toekomst met verantwoorde geluidsniveaus op alle plekken met versterkte muziek. En natuurlijk blijven we wijzen op het gebruik van oordoppen met muziekfilter om je gehoor te beschermen, want het is echt super belangrijk voor iedereen om altijd oordoppen mee te nemen en te gebruiken als je bijvoorbeeld naar een concert gaat. Met de afspraken uit dit convenant wordt gezondheidswinst en vooruitgang geboekt bij het voorkomen van gehoorschade op ontzettend veel plekken met versterkte muziek.”

 

6