De urgentie van een sportieve
en actieve leefstijl! (vervolg)
Waarom urgent?
Leefstijleducatie en actief en gezond leven is niet verankerd in ons onderwijs, waardoor generatie na generatie onbewust onbekwaam ongezond opgroeit. Als je geluk hebt, heb je gezondheidsbewuste ouders die je een gezonde leefstijl meegeven, maar we kunnen stellen dat een gezonde opvoeding eerder een gelukstreffer is dan gebruikelijk. Daarbij weten we nu vanuit de wetenschap dat we na ons 30e levensjaar beginnen te degenereren (o.a. sarcopenie, 1% spierverval per jaar). Hierdoor, in combinatie met een ongezonde leefstijl, ontwikkelen veel mensen op steeds jongere leeftijd een of meerdere chronische aandoeningen. Dit gaat gepaard met veel leed en ondragelijk hoge zorgkosten, laat staan de druk op de zorg die nu al bijna onhoudbaar is. Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad kunnen we veel leed en chronische aandoeningen beperken en de kwaliteit van leven een enorme impuls geven door dagelijks te bewegen en wekelijks te sporten.
Wat is de winst?
Er is zoveel evidentie over het belang van sport en bewegen, hier nog een paar belangrijke voordelen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt het risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen te verminderen. Beweging is essentieel voor het beheersen van het gewicht, wat op zijn beurt weer andere gezondheidsproblemen kan voorkomen. Sporten is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Het kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Een actievere levensstijl kan de druk op de gezondheidszorg en zorgkosten verminderen. Gezondere mensen zijn vaak productiever, wat goed is voor de economie. Dus ja, de urgentie is er zeker. Het is niet alleen een kwestie van ‘leuk om te doen’, maar meer een ‘noodzaak om te doen’ voor een duurzaam, gezonder leven.
Onze uitdagingen!
De uitdaging is nu - nu we dit allemaal weten - om die urgentie: 1) Aan te leren aan onze jeugd; 2) Volwassenen er bewuster van te maken, zodat er motivatie ontstaat om actiever en sportiever te leven; 3) Professionals mee te nemen in hun verantwoordelijkheid mensen te inspireren naar een actiever en sportiever leven; en 4) De urgentie tussen de oren van de politiek te krijgen zodat we NU kunnen beginnen aan een duurzaam sportiever en actiever Nederland.
Wat dat betreft is het een schot in de roos dat er eindelijk een PartijvdSport is, die kwaliteit van leven centraal stelt (www.partijvdsport.nl). Als alle sportgerelateerde organisaties en alle sporters de schouders eronder zetten en op de PartijvdSport gaan stemmen, dan zou dat zomaar voor een urgentie verschuiving kunnen zorgen in politiek Den Haag. Dus ik zou zeggen: kwaliteit van leven loont, laat ons allemaal op PartijvdSport stemmen en Nederland meer in beweging brengen.
John van Heel
EFAA en Leefstijlclub
13