Het belang en de kracht van slaap en ontspanning en de rol
hierin voor sportcentra en fitnesstrainers! (vervolg)
Wat is er aan de hand?
Stress is een aanzienlijk probleem in Nederland. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking op enig moment last heeft van stressgerelateerde klachten. Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) meldde in 2020 dat bijna 1,3 miljoen werknemers in Nederland burn-outklachten ervaren, wat vaak het gevolg is van langdurige stress op het werk. Dit is ongeveer 17% van de werkende bevolking. Bovendien bleek uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) dat bijna de helft van de werknemers (46%) hoge taakeisen ervaart, zoals heel snel moeten werken of heel veel werk moeten doen, factoren die tot stress kunnen leiden. Daarnaast hebben, volgens het Trimbos Instituut, ongeveer 1 op de 5 volwassenen in Nederland te maken met angst- en stemmingsstoornissen, waaronder ook stressgerelateerde stoornissen. Dit zijn indicatoren dat stress een wijdverbreid probleem is in Nederland. Stress is een serieus gezondheidsprobleem dat kan leiden tot fysieke klachten (zoals hart- en vaatziekten en slaapstoornissen), psychische problemen (zoals depressie en angststoornissen) en het kan ook van invloed zijn op het sociale leven en de werkprestaties. Het is daarom cruciaal om stress serieus te nemen en actief te zoeken naar manieren om het te beheersen en te verminderen.
Het belang van slaap en ontspanning
Slaap is cruciaal voor onze gezondheid, het speelt een sleutelrol bij het herstel van het lichaam en ons mentale vermogen. Tijdens de slaap worden nieuwe cellen aangemaakt, worden onze energiereserves aangevuld, herstellen onze spieren, wordt alle informatie die we overdag meekrijgen gerangschikt en krijgt het immuunsysteem een boost. Ook is slaap essentieel voor het leren en geheugen: het stelt ons in staat nieuwe informatie op te slaan en oude te verwerken.
Ontspanning is net zo belangrijk en dan met name mentale ontspanning. Tijdens ontspanning verlaagt onze hartslag, vertraagt de ademhaling, neemt de bloeddruk af en vermindert de productie van stresshormonen cortisol. Dit helpt om naast de afname van mentale stress, ook lichamelijke stress te verminderen en beter te verwerken, waardoor we ons verouderingsproces afremmen, minder terugvallen op geconditioneerd gedrag, gezondere en bewustere keuzes maken, beter cognitief functioneren en zelfs empathischer omgaan met andere mensen. Regelmatig mentale ontspanningsoefeningen uitvoeren, houdt ons dus helder en verbetert onze algemene gezondheid.
De rol van sportcentra en fitnesstrainers
Sportcentra en fitnesstrainers hebben een unieke kans om leden te helpen bij het verbeteren van hun slaap- en ontspanningsgewoonten. Ten eerste heeft regelmatige lichaamsbeweging natuurlijk al een positief effect op de slaapkwaliteit. Beweging en sport helpt bij het reguleren van het natuurlijke ritme van het lichaam en bevordert diepere, meer herstellende slaap. Additioneel kunnen sportcentra en fitnesstrainers echter nog meer betekenen voor hun leden op deze vlakken, zoals bijvoorbeeld lezingen geven over gezonde slaap, stressmanagement, mensen hierin ondersteuning bieden met coaching, mindfulness- en ontspanningstechnieken integreren in hun programma’s en cursusprogramma’s over deze thema’s aanbieden. Fitnesstrainers zouden in hun fitnesslessen oefeningen kunnen opnemen, factsheets kunnen maken om aan klanten mee te geven, korte clinics hierover geven en erover schrijven op hun blog of social media.
Meteen hiermee aan de slag?
Ben je al overtuigd dat wij als sector en jij als fitnessondernemer, personal trainer of fitnesstrainer hier een belangrijke taak in kan hebben? Enkele tips om ermee aan de slag te gaan:
Als fitnesstrainers en sportcentra zijn we in een unieke positie om mensen te mogen ondersteunen naar een optimalere gezondheid en daar mag eigenlijk gezondere slaap en goed omgaan met stress niet bij ontbreken. Door onze leden te helpen in het bewustwordingsproces over slaap en mentale ontspanning, dit te integreren in onze activiteiten en waar nodig extra ondersteuning te bieden, kunnen we nóg meer bijdragen aan gezondere leden en een gezondere samenleving.
John van Heel
EFAA en Leefstijlclub