Tijdens slaap vindt er ook DNA-herstel plaats (vervolg)
Hoe zijn DNA en slaap gerelateerd?
Maurice Zeegers: “Er zijn variaties in genen die ons normale slaappatroon beïnvloeden. Bepaalde variaties in genen kunnen individuele verschillen in slaapduur, kwaliteit en timing beïnvloeden. Bijvoorbeeld: sommige genen worden geassocieerd met het zijn van een ochtend- of avondmens. Onze biologisch klok stuurt 24 uur per dag verschillende fysiologische processen aan, waaronder dus de slaap-waakcycli, hormoonproductie, lichaamstemperatuur en metabolisme. Twee belangrijke genen hier zijn de CLOCK (circadian locomotor output cycles kaput) en BMAL1 (brain and muscle ARNT-like protein 1).”
Hoe kun je die informatie praktisch toepasbaar maken?
“Een goede slaap is essentieel voor iedereen: voor sporters en voor ieder ander die gezond wil leven. Door meer te luisteren naar je biologische klok, dus je genetische aanleg, geef je het lichaam de kans beter te slapen. Tijdens een goede nachtrust en op het juiste moment gaat het lichaam in een herstel- en -groeimodus. Er vindt niet alleen spierherstel plaats na een zware training, maar tijdens de slaap vindt er ook DNA-herstel plaats. Ook zorgt een goede nachtrust voor een betere concentratie en reactiesnelheid de dag er na.”
Wat is de toegevoegde waarde als je weet wat jouw DNA je over slaap vertelt?
“Het belang van een goede nachtrust kan niet onderschat worden. Alles dat hierbij kan helpen, is de moeite waard. Een DNA-profiel geeft je inzicht in jezelf, hoe je lichaam omgaat met slaap, zodat jij de beste keuzes kan maken om zo optimaal mogelijk te slapen.”