Knelpunten bij bedrijfsovername van sportcentra

 

De eigenaar van een sportcentrum heeft zijn bedrijf verkoop klaar gemaakt, een potentiële koper is enthousiast en alles lijkt in kannen en kruiken, maar toch komt het uiteindelijk niet tot een verkoop. Waar ligt het dan aan? In deze editie gaan we nader in op enkele knelpunten bij de (ver)koop van een sportcentrum.

 

Het lijkt soms zo eenvoudig: de verkoper vraagt een prijs, de koper wil die betalen, alleen nog een boekenonderzoek en het koopcontract en de deal is rond. Toch loopt het in de praktijk soms anders.

De grootste bottleneck bij bedrijfsovername is de financiering. Als koper en verkoper het eens zijn over de prijs, wordt er meestal een voorbehoud van financiering als ontbindende voorwaarde gesteld. Regelmatig komt het echter voor dat een koper zich niet goed genoeg heeft voorbereid wat betreft zijn financiële mogelijkheden. Banken zijn kritischer dan ooit en verwachten ook een behoorlijk percentage eigen inbreng. Met alleen een goed businessplan krijgt men geen financiering. Of een koper wil een deel van de koopsom als achtergestelde lening van de verkoper zien of in termijnen betalen. Allemaal zaken die de deal kunnen dwarsbomen.

 

Het andere voorbehoud dat wordt gemaakt, is het boekenonderzoek. Het lijkt soms een formaliteit, met name wanneer er aan de voorkant al veel info is gedeeld. In de praktijk kunnen er echter zaken naar boven komen die aan de voorkant niet zijn gedeeld. Iets wat regelmatig terugkeert, is de discussie over het aantal leden. Vaak is het een definitie kwestie. Wat is een lid? Logisch is actief en betalend, maar niet elk sportcentrum hanteert dezelfde definitie. Het komt meer dan eens voor dat er een afwijking van 10-15% zit in het opgegeven aantal leden en de daadwerkelijk betalende leden. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, zolang bij de koopsom hier ook rekening mee is gehouden. Helaas is dit niet altijd het geval en dan kan het een dealbreaker worden.

Lees hier verder

22

Philip Pijpers

Wellness Solutions

share