Luchtkwaliteit in fitnessclubs behoeft meer aandacht
Het was een advies dat de voorbije maanden breed werd gedeeld in de fitnessbranche: ventileer in de strijd tegen het coronavirus met buitenlucht door de ramen en deuren open te zetten. “Maar met buitenlucht via open ramen en deuren kunnen ook schadelijke stoffen de club binnenkomen,” geeft Piet Jacobs, onderzoeker van TNO, aan. “Denk aan fijnstof en aan gasvormige componenten als de club vlakbij een drukke weg of een industriegebied ligt. Probeer de ventilatielucht vooral niet aan te zuigen vanaf de zijde van een weg, maar aan de andere zijde en bij voorkeur zo hoog mogelijk.” Hij pleit voor, als dit nu nog niet wordt gedaan, het meten van de luchtkwaliteit in fitnessclubs. “Dat kan al eenvoudig met bijvoorbeeld een CO2 sensor die voortdurend de kooldioxide concentratie meet.”
Piet Jacobs was betrokken bij een grootschalig onderzoek dat TNO onlangs uitvoerde naar de kwaliteit van lucht in huizen. Een jaar lang werd in 101 Nederlandse woningen de kwaliteit van het binnenklimaat gemeten. De resultaten van het onderzoek laten zien dat er nog veel winst is te behalen op het gebied van luchtkwaliteit in woningen. Met name koken en bakken op hogere temperaturen in oliën en vetten leidt tot een (te) hoge concentratie fijnstof, soms zelfs hoger dan de concentratie in de buitenlucht. Fijnstof kan schade aan de longen, hart en vaten veroorzaken, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.