Slecht slapen dure
nachtmerrie in sportwereld

De gezondheidsvoordelen van sport zijn onbetwistbaar, maar een groeiend probleem werpt een schaduw over de Nederlandse sportwereld. Dagelijks raken 12.000 sporters geblesseerd, wat neerkomt op acht blessures per minuut. Deze alarmerende trend van sportgerelateerde blessures onderstreept het belang van preventie en het noodzakelijk begeleiden en adviseren van sporters om uitval en verzuim tegen te gaan.

Een kritieke, maar vaak over het hoofd geziene factor in deze trend: slaap en herstel. Slecht slapen is niet alleen een persoonlijke uitdaging voor veel sporters, maar vormt ook een financiƫle last voor de sportwereld. De indirecte kosten stijgen voortdurend, mede door een gebrek aan stuurinformatie en effectieve preventiestrategieƫn tegen slaaptekort en slecht slapen.

Voetbal, als grootste teamsport, leidt de statistieken met hoge blessurecijfers, gevolgd door fitness - door het uitgebreide aantal beoefenaars en trainingsuren - en hardlopen. Vooral knieblessures vormen een significant deel van de blessures binnen deze sporten, met percentages van 26% bij voetbal, 39% bij hardlopen en 19% bij fitnessactiviteiten. Ondanks de bekendheid van diverse preventieprotocollen, zoals warming-ups en trainingen blessurepreventie, blijft het cruciale belang van slaap en herstel onbesproken.

Slaapexpert Floris Wouterson en betaald voetbalorganisatie AZ Alkmaar lanceerden daarom op 25 april de masterclass Sleep Like a Pro! Hoe word ik een Superslaper? Tijdens de masterclass gaven ze een diepgaande kijk op hoe slaap en herstel geoptimaliseerd kan worden om sportprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

Daarnaast werkt Floris Wouterson intensief samen met matrassenleverancier M line. M line verzorgt de nachtrust van meerdere sporters en sportbonden, waaronder NOC*NSF en de KNVB. Topsportend Nederland heeft het belang van slaap al meegenomen in haar trainingen, iets wat M line middels deze samenwerking ook bij het brede publiek wil overbrengen.

 

33