Huisarts

Nanda Flos

14

Huisarts Nanda Flos: ‘aandacht voor bestaanszekerheid heel wenselijk’

Huisarts Nanda Flos verwijst nooit naar een fitnessclub als ze constateert dat bewegen en een gezondere leefstijl wenselijk is voor een patiënt die ze op haar spreekuur ziet. De reden? “Ik twijfel of fitnessclubs de juiste kwaliteit en begeleiding kunnen bieden aan mensen met gezondheidsklachten. En het heeft weinig zin om iemand die van 50 euro in de week moet rondkomen, te attenderen op een fitnessclub. Bij veel van mijn patiënten is bestaanszekerheid de belangrijkste zorg in hun leven. Het zou wenselijk zijn als de leefstijlclub van de toekomst daarin een rol kan spelen.”

Nanda Flos heeft onlangs in de wijk waar zij huisarts is, een beweeg- en moestuin geopend. Het idee erachter is dat zij mensen kan doorverwijzen naar de tuin om er samen of alleen te bewegen aan de hand van bordjes met beweegoefeningen met een QR-code. En wijkbewoners kunnen er hun groenten en kruiden telen en andere wijkbewoners ontmoeten. De beweeg- en moestuin is gevestigd op de grond van een zorgcentrum, dat de tuin aanbiedt als een vorm van dagbesteding voor haar bewoners. Ook andere zorgaanbieders in de wijk willen de tuin in hun programma opnemen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het project is gefinancierd met gelden uit het lokale Sport- en Preventieakkoord, samengevoegd tot een Leefstijlakkoord.

De beweegtuin is een laagdrempelige manier voor mensen om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Een fysiotherapiepraktijk gaat er twee keer per week met groepjes patiënten naar toe, om onder begeleiding beweeglessen te geven. Het kost de deelnemers niets. “We willen uiteraard geen concurrent van fitnessclubs zijn, want ik begrijp dat clubs abonnementen moeten verkopen om te kunnen bestaan. Maar het gros van de mensen die ik zie in mijn spreekuur, maken zich zorgen over hun bestaanszekerheid. Een deel zou dolgraag in een fitnessclub willen sporten, maar kan het gewoonweg niet betalen. Ik verwijs ze daarom niet door. Ik doe dat ook niet, omdat ik niet het idee heb dat fitnessclubs de kwaliteit hebben om mensen met gezondheidsklachten goed te begeleiden. Ik weet dat ik daarmee alle clubs over één kam scheer en dat de werkelijkheid er iets anders uitziet, maar dan nog twijfel ik of een deel van de clubs die kennis in huis heeft. Als ik zou doorverwijzen, dan wil ik samenwerken met een geselecteerde groep fitnesscentra.”

De GLI en de fysiotherapeut zijn nu voor Nanda Flos de meest aangewezen routes om naar te verwijzen. Dat fitnessclubs zich willen transformeren tot leefstijlclubs, vindt ze een interessante ontwikkeling. “Wij zijn gericht op het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, dus een holistische benadering. Als een leefstijlclub meer is dan alleen bewegen en zich ook richt op andere pijlers van leefstijl zoals zingeving en bestaanszekerheid, dan wordt het voor mij als huisarts interessanter. Wij kennen bijvoorbeeld de Financiële Huisarts, die er samen met de ‘patiënt’ voor zorgt dat hij of zij financieel gezonder wordt en blijft. Stel dat zoiets ook in een leefstijlclub wordt aangeboden, in combinatie met een gezonde leefstijl, dan zou dat écht een toegevoegde waarde zijn. Uit de schulden komen en gezonder leven. Financiële rust leidt immers tot emotionele rust en zorgt voor balans in je leven. Ook dat is gezonde leefstijl.”