Hersenstichting: ‘Groter passend aanbod bij meer fitnessclubs’ (vervolg)

De Hersenstichting maakt zicht hard voor een meer breinvriendelijke, toegankelijke samenleving waarin iedereen kan meedoen. Met wat meer begrip, ondersteuning en praktische veranderingen kunnen we daar samen aan bijdragen. Ook als het om sporten en bewegen gaat. “Dat vraagt altijd maatwerk”, vertelt Gillian Graven van het Team Meedoen van de Hersenstichting. “Soms is een prikkelvriendelijke omgeving gewenst, terwijl anderen veel meer zijn gebaat bij een professionele begeleiding. Dus het is, gechargeerd, niet voor iedereen met een hersenaandoening voldoende om in een club de muziek uit te zetten en te zeggen ‘kom maar, het is nu prikkelarm’. Iedere persoon heeft zijn of haar eigen aanbod en begeleiding nodig. Ik hoop dat de leefstijlclub van de toekomst dat kan bieden, op meer locaties dan nu het geval is.”

De Hersenstichting krijgt regelmatig vragen van mensen met een hersenaandoening die informeren of de stichting weet waar een geschikt aanbod is om te gaan sporten en bewegen. “Het gaat daarbij vaak om de omgeving en de begeleiding. Zijn er professionals die weten hoe ze iemand met een hersenaandoening verantwoord kunnen begeleiden? Het maakt veel uit welke hersenaandoening je hebt. Vaak is dat aan de buitenkant niet te zien en weet je niet wat de uitdagingen zijn waar iemand tegenaan loopt. En vergis je niet wat de fysieke, mentale en sociale impact is als je bijvoorbeeld een scooterongeluk krijgt en een hersenletsel oploopt. Ook daar dient een instructeur rekening mee te houden: hoe ga je om met een persoon met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het zet je leven immers compleet op z’n kop.”

Onder de noemer Meet me at the Gym stimuleert de Hersenstichting mensen met een hersenaandoening om weer naar de sportschool te gaan. “Het project stelt fitnessorganisaties in staat om kennis en vaardigheden aan te leren om de doelgroep met hersenletsel veilig en effectief te begeleiden. Professionals kunnen de opleiding tot bewegingsdeskundige NAH volgen. We werken daarbij samen met erkende clubs die zijn aangesloten bij NL Actief.”

De Hersenstichting ziet het aantal fitnessclubs met een aanbod voor mensen met een hersenaandoening teruglopen. “Sinds corona is het minder geworden, terwijl de doelgroep blijft groeien: al meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Het wordt dus in potentie een nog interessantere doelgroep voor beweegaanbieders. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat in de leefstijlclub van de toekomst meer professionals zich laten scholen als bewegingsdeskundige NAH en er verspreid over Nederland meer locaties komen waar onze achterban verantwoord kan bewegen. Er is vraag naar én het is belangrijk voor ze om te mee te blijven doen in de maatschappij.”

 

 

 

 

8