De toekomst van de fitnesssector (vervolg)


De meest belangrijke vernieuwing van de fitnesssector - een weg die al een tijd geleden is ingeslagen bij vooral de leefstijlclubs en preventiecentra - is de rol van de medewerkers bij het invullen van de leefstijl- en preventievraag van de klant in de toekomst. Trainers, personal trainers, instructeurs, maar ook servicemedewerkers, ze krijgen dagelijks met leefstijlvragen en leefstijluitdagingen van klanten te maken. Dat kan de persoon zijn die wil afvallen, die naast het trainingsplan graag wil weten wat zij/hij nog meer kan doen om optimaal resultaat te behalen en dan komt voeding, stressmanagement, gezonde slaap en vaak mindset er ook bij kijken. Trainers en instructeurs die hun kennis uitsluitend richten op de training of lessen, kunnen de klanten hier niet in verder helpen en zullen door moeten verwijzen. Ook zien we steeds meer mensen die een aandoening hebben of hebben gehad, en eraan willen werken die aandoening niet ernstiger te laten worden of niet meer terug te laten komen. Ook dan spelen alle genoemde leefstijlaspecten een grote rol. Kortom, de medewerker van de leefstijlclub van de toekomst is een leefstijlkenner of zelfs leefstijlexpert en coach, een healthy ageing ondersteuner en begeleider.

 

De leefstijlclubs van de toekomst zullen ook meer geïntegreerde diensten aanbieden, zoals toegang tot diëtisten, psychologen en fysiotherapeuten, vaak allemaal onder één dak. Het doel is een holistische benadering van gezondheid te bieden, waarbij niet alleen wordt gefocust op het fysieke aspect, maar ook op onder meer mentale gezondheid en voeding. Er zal dus meer nadruk worden gelegd op het bouwen van een samenwerkingsnetwerk, met professionals uit de eerste- en tweedelijns zorg, maar ook met niet-reguliere, aanvullende of complementaire zorg zoals alternatieve geneeswijzen en therapieën. De leefstijlclub van de toekomst zou in de regio ook kunnen samenwerken voor het organiseren van evenementen gericht op gezondheid en welzijn, en door programma’s die duurzaamheid promoten. Wellicht zal er ook een grotere focus komen op duurzaamheid binnen leefstijlcentra, zoals het gebruik van eco-vriendelijke materialen, het verminderen van energieverbruik en het aanbieden van programma's die duurzame leefgewoonten promoten. Wat dacht je van een cursus ‘Verlagen van je CO2 footprint’?

 

Door de focus op leefstijl en preventie is het niet ondenkbaar dat er vanuit de sector specifieke doelgroep communities gaan ontstaan, zowel online als offline, waar leden elkaar kunnen ondersteunen en motiveren en geïnspireerd blijven om aan hun leefstijl te blijven werken, aangevuld met sociale evenementen, online forums en sessies gezondheidseducatie. De leefstijlclub van de toekomst zal zich dus evolueren tot allesomvattende gezondheidscentra met een holistische benadering, die een breed scala aan diensten aanbieden: van fysieke training tot voedingsadvies, mentale gezondheidszorg en zelfs medische screenings.

 

Technologisch staat de sector natuurlijk ook niet stil: er zullen ook in de toekomst veel innovatieve concepten hun intrede doen. Digitale gezondheidsplatforms zijn al niet meer weg te denken, en die ontwikkeling zal nog een flinke sprint maken de komende jaren, zeker nu AI zijn definitieve intrede heeft gedaan. Het zal steeds gemakkelijker worden om complete gepersonaliseerde leefstijlplannen op te stellen en te monitoren, in online platforms en apps, waarmee de begeleider 24/7 kan meekijken en ondersteunen. Met de integratie van wearables kan de begeleider real-time de gezondheid, hartslag, slaapkwaliteit en activiteitenniveaus inzien om de persoonlijke leefstijlplannen bij te sturen.

 

De ontwikkelingen die volgens mij nog wat langer op zich laten wachten, zijn Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) Fitness. De opkomst van VR en AR biedt wel nieuwe mogelijkheden voor immersieve fitnesservaringen, zoals VR-geleide mindfulnesssessies of AR-fitnesschallenges die mensen kunnen motiveren en een nieuwe dimensie aan hun training kunnen toevoegen. Echter de investeringen hierin zijn aanzienlijk en deze toevoeging vergt vaak ook een nieuwe inrichting van de fitnessomgeving.

 

Wat volgens mij ook nog wel op zich zal laten wachten maar zich in de toekomst zeker aan zal dienen, is nog verder gepersonaliseerde ondersteuning door genetische testen en op DNA afgestemde leefstijlplannen en -adviezen. Hierdoor kan de leefstijlondersteuning nog meer aansluiten bij iemands unieke lichaamstype, metabolisme, risico op bepaalde gezondheidsaandoeningen en hoe iemands lichaam reageert op verschillende soorten voeding en training.

 

Uiteraard zal het concept waarin uitsluitend sport wordt aangeboden, altijd blijven bestaan. Maar de toekomst van fitness zal veel meer omvatten dan alleen sporten. Het ontwikkelt naar een geïntegreerde en holistische aanpak van gezondheid, welzijn en healthy ageing, iets waar iedereen die werkt in de sector een belangrijke rol in kan spelen.

 

John van Heel

Leefstijlclub en EFAA opleidingen

 

 

 

16