Het sportcentrum, de leefstijlclub
van de toekomst! (vervolg)
Er is wel een verschuiving bezig van ziektezorg naar gezondheidsbevordering. Maar als ik dat in mag schatten, dan ligt dat in de verhouding 0,5% aandacht voor gezondheidsbevordering en 99,5% aandacht (en financiële middelen) voor ziektezorg. Ondanks de mooie en ook belangrijke initiatieven zoals onder andere JOGG, GALA, het Preventie programma, GLI, Gezonde School, Sportakkoord, Alles is gezondheid, enz., blijken we er samen nog niet in te slagen het tij te keren. Hoe komt het dat we deze negatieve ontwikkeling niet om blijken te kunnen buigen en wat kan er nog meer gedaan worden om dat toch voor elkaar te krijgen?
De onbewust, onbekwaam, ongezond geconditioneerde Homo Sapiens!
We leven in een tijdperk van onze evolutie dat de meeste mensen die momenteel leven, onbewust, onbekwaam en ongezond opgegroeid zijn. Wat ik daarmee bedoel, is dat we geen systeem in de maatschappij ingebed hebben waarmee we mensen leren preventief gezond te leven. Biologie is verplicht op de lagere school en we leren onze jeugd begrijpend lezen. Maar het kwartje is nog niet gevallen dat de jeugd begrijpend leven aan leren- en leefstijlkunde, voor een cruciaal fundament kan zorgen om als volwassene gezond te leven. Jongeren zijn hoofdzakelijk afhankelijk van ouders die hen de gezonde basis en waarden meegeven. Maar ouders hebben deze kennis ook niet meegekregen en de huidige beweeg- en voedingsrichtlijn, die vele malen duidelijker en completer is dan voorgaande richtlijnen, is ook nog maar een paar jaar oud. Het resultaat van dat we dit nog niet goed ingericht hebben, is dat gezond leven een toevalstreffer is in plaats van dat we ervoor zorgen dat alle kinderen die basis meekrijgen. Het lange termijn gevolg is onbewust, onbekwaam, ongezond opgroeiende generaties, die tegen leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen aan gaan lopen, primair gemedicaliseerd worden en dan het geluk moeten hebben iemand tegen het lijf te lopen die hen helpt bewuster te worden over gezonder leven. Echter, dan loopt men ook nog tegen de uitdagingen van gedragsverandering aan, waar maatschappelijk eigenlijk veel te weinig ondersteuning voor is. Zeker voor de doelgroep die dit het hardst nodig heeft. Er is dus grote behoefte aan 1. Basiseducatie over duurzaam gezonder leven, niet alleen voor de jeugd, maar ook voor de huidige volwassenen en oudere generaties, en 2. Meer effectieve en toegankelijkere leefstijl- en gedragsveranderingsondersteuning en begeleiding. De grote uitdaging is: hoe krijgen we dat voor elkaar? Ik ben ervan overtuigd dat de fitnesssector hierin een cruciale rol kan spelen.
Van zorg en fitness naar gezondheidsbevordering!
Binnen de zorgsector zijn er kleine prikkels en tekens over een aanstaande transformatie van ziektezorg naar gezondheidsbevordering. De beweging van Positieve Gezondheid heeft er sterk aan bijgedragen dat de problematiek van het individu meer centraal komt te staan, in plaats van meteen aan de slag te gaan met het bestrijden van symptomen. Zo is er ook een transformatie gaande in de fitnesssector. Bewegen, sport en voeding zit al in de basisopleiding voor fitnesstrainers en alle trainers ervaren dagelijks dat de vraag van de klant al lang niet meer alleen gericht is op training: men wil doelen bereiken en steeds meer 50-, 60- en 70-plussers vinden hun weg naar fitness, omdat ze gezonder ouder willen worden. Dit vergt wat van de fitnessondernemer en fitnesstrainer. Wordt er wel voldoende aangeboden voor die groeiende doelgroep? Kan men deelnemen aan doelgerichte programma’s en zijn die afgestemd op de meest recente research? Weten trainers om te gaan met specifieke doelgroepen, zoals mensen met reuma, obesitas, diabetes, enz.? En is er voldoende kennis aanwezig om de leden in de volle breedte te adviseren en ondersteunen op het gebied van gezond leven?
Deze transformatie van fitness naar gezondheidsbevordering en preventie is al jaren geleden door NL Actief ingezet met de preventiecentrum certificering en krijgt nu een versnelling met de nieuwe Leefstijlcoach niveau 4 opleiding. We staan echter nog maar aan het begin van deze transformatie. Want het hebben van een certificering betekent nog niet dat het overal effectief wordt toegepast en dat alle trainers dan ook leefstijladviseur of -coach zijn.
De leefstijlclub van de toekomst!
‘Begin with the end in mind’ is een van de tips van auteur Stephen Covey, waarmee hij doelde op een duidelijke visie voor ogen hebben van wat we willen bereiken. Want de visie leidt tot de noodzakelijke focus en de bijbehorende acties. Als de transformatie van fitness naar leefstijlclub voor gezondheidsbevordering voltrokken is, hoe ziet die er dan uit? Hier een voorspelling van de leefstijlclub van de toekomst!
De leefstijlclub van de toekomst is een leefstijlkenniscentrum van de regio. Het is een verlengstuk van de Gezondheidsraad, Voedingscentrum en Kenniscentrum Sport en Bewegen en heeft deze wetenschappelijk onderbouwde leefstijl- en preventiekennis vertaald naar onder andere factsheets, e-boeken, werkboeken, programma’s, cursussen en digitale leervormen. Welk gezondheidsdoel je ook nastreeft, de leefstijlclub reikt je de meest effectieve en duurzame aanpak aan. Niet alleen op locatie en in combinatie met groepsprogramma’s, ook laagdrempelig online. Er wordt begeleiding op locatie geboden, van trainingsbegeleiding tot doel-specifieke en gedrag/leefstijl coaching. Of je nu fitter wil worden, reuma hebt en gezonder wil leven, wil afvallen of mentaal sterker wil worden, de leefstijlclub is jouw kennis- en ondersteuningscentrum.
De begeleiders van de leefstijlclub van de toekomst zijn leefstijl- en doelgroep experts. Naast de nu al aanwezige basiskennis op gebied van anatomie, fysiologie, trainingsleer en voeding, hebben de begeleiders zich doorontwikkeld als leefstijldeskundigen, ook op gebied van onder andere stressmanagement, gezonder slapen, eten om af te vallen, een gezonde mindset en het begeleiden van mensen met specifieke aandoeningen, want meer dan de helft van de volwassenen heeft momenteel één of meerdere chronische aandoeningen.
De leefstijlclub van de toekomst werkt structureel samen met gemeenten, welzijnsorganisaties, zorg en onderwijs, om professionals binnen verschillende sectoren adequate updates aan te reiken op gebied van gezonder leven en de nieuwste richtlijnen, en om samen de meest passende leefstijl- en preventiebegeleiding te bieden. Elke gemeente staat voor de uitdaging om de gezondheid van de inwoner positief te ondersteunen en dat kan een gemeente niet alleen, daar heeft ze partners bij nodig. De leefstijlclub van de toekomst is een belangrijke partner hierin.
Stappen om te nemen!
De transformatie van fitness naar gezondheidsbevordering en preventie is al ingezet, echter, we staan net aan de startlijn. De Leefstijlclub van de toekomst biedt straks de programma’s en passende ondersteuning naar duurzame gezondere leefstijl, daar kan elke ondernemer nu al actie in ondernemen. Hoe is de leefstijl kennis van de medewerkers? Wie is gespecialiseerd in welke doelgroep en wie wil zich door ontwikkelen? NL Actief biedt hier verschillende Bewegingsdeskundige certificering voor, waaronder overgewicht en obesitas, diabetes en reuma. Is er al ingehaakt om het gezondheidsbeleid of Sportakkoord van de gemeente? Is het in de uitingen duidelijk dat het centrum leefstijl expertise in huis heeft? Worden er leefstijl programma’s en doelstellingsinformatie aangeboden aan leden? Biedt het centrum leefstijl- en vitaliteit oplossingen voor bedrijven?
De transformatie vergt dus minimaal een analyse van het aanbod, van de expertise en begeleiding en van de manier waarop we dat communiceren met de omgeving.
Vanuit EFaA en Leefstijlclub hebben we al lang geleden de stap gemaakt om sportcentra, coaches en personal trainers te ondersteunen op 3 vlakken; 1. Op gebied van expertise, we bieden o.a. de nieuwe Leefstijlcoach niveau 4 opleiding, maar ook opleidingen op het gebied van gedragsverandering begeleiding en mindset coaching is EFAA al jaren een voorlopen in de markt, 2. Programma’s voor leden en bedrijven, hiervoor zijn het Fit SWITCH, Food SWITCH en Mind SWITCH 12 weken online programma’s ontwikkeld, hiervoor is er met behulp van de Europese Unie een kennisupdate voor professionals ontwikkeld, om het gehele team op te leiden tot Healthy Lifestyle promotor, en 3. Op gebied van communicatie en bekendmaking, door middel van campagnes in de richting van de consument en bedrijven. Je zal immers naar buiten moeten brengen waar je voor staat en hoe je bij kan dragen.
Additioneel ben ik zelf van mening en heb ik ervaren dat we als ondernemers vrij gemakkelijk de samenwerking met de gemeente en andere sectoren op kunnen zoeken en dat je daardoor gemakkelijker betrokken wordt bij lokale en regionale leefstijl en gezondheid projecten. Dit vergt wel initiatief en pro activiteit van de ondernemer en een maatschappelijke insteek. Als we met gemeenten praten, dan is het belangrijk om mee te willen helpen aan een maatschappelijk probleem, dat van de toenemende epidemieën waarover ik in het begin van dit stuk schreef. Dat speelt zich natuurlijk ook lokaal af en de gemeente zoekt naar oplossingen en ondersteuning hierin. Dat vertaalt zich niet altijd meteen naar commerciële doelen, maar je draagt met je kennis en inzet wel bij aan een gezonder fundament voor de komende generaties.
Samengevat zou ik willen stellen, we zitten niet in een fitnesssector maar in een preventieve gezondheidssector. Dat is een interessante rol, een waardevolle rol, een noodzakelijke en een belangrijke rol. Wil je er als ondernemer, fitness professional, fysiotherapeut, coach of personal trainer een versnelling in brengen, neem dan gerust contact met me op en vraag naar de mogelijkheden over de Leefstijlclub van de toekomst!
John van Heel
EFAA en Leefstijlclub