Bewegen en het effect op osteoporose
Klik op de play button om de tekst te beluisteren
Osteoporose of botontkalking is een aandoening waarbij de botten brozer worden. De hoeveelheid bot neemt af - de dichtheid vermindert - en ook de kwaliteit vermindert. Daardoor treden sneller botbreuken op. Het risico op het ontwikkelen van osteoporose stijgt sterk met de leeftijd. Vanaf je 30e levensjaar gaat de botkwaliteit van mensen achteruit. Hoe ouder we worden, des te sneller die degeneratie verloopt. Te weinig lichaamsbeweging is een van de risicofactoren. Te weinig weerstand op het lichaam een tweede.
Als je je botten goed belast door beweging en spiertraining, gaat je lichaam vanzelf werken aan de verbetering van de botstructuur en de botmassa. Bewegen is een solide basis voor de behandeling van osteoporose en osteopenie. Daarom is bewegen ontzettend belangrijk voor het behoud van sterke botten en vitaal ouder worden.
Als je actief je botten belast, is dat een belangrijk signaal voor je botten om sterk te blijven. Bewegen tegen de zwaartekracht in geeft de meeste botbelasting en het beste resultaat. Goede voorbeelden hiervan zijn wandelen, traplopen, hardlopen, tennissen, dansen, touwtje springen, aerobics en Body Pump. Een dagelijkse wandeling is al effectief. Voor een maximaal effect moet je stevig doorstappen, zo’n 5 km per uur. Zwemmen en fietsen zijn uitstekend voor je conditie en het soepel houden van het lichaam. Ze doen echter weinig om je botten sterker te maken. Bootcamp, joggen, cardio fitness en groepslessen op muziek zorgen daarentegen voor een versnelde verbetering van de botkwaliteit.
Bronnen
• Osteoporose Vereniging
• Vlaams Instituut Gezond Leven
• Zorg voor Beweging
• Allesoversport.nl
• Met medewerking van John van Heel (EFAA)
25