NL Actief opleiding Fitnesstrainer-A van start in Suriname (vervolg)

Stichting Sport Instituut Kime en BoeroeSwing N.V. hebben het initiatief genomen om deze cursus naar Suriname te brengen. Ze spelen daarmee in op de behoefde die reeds jaren bestaat in de fitnessindustrie in Suriname. “We zijn van plan om meerdere cursussen binnen de sport- en gezondheidsbranche te verzorgen, in samenwerking met lokale, regionale en internationale partners”, vertelt Michael Watson (59), voormalig sportdirecteur van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken in Suriname en verbonden aan Sport Instituut Kime. “Naast het aanbieden van opleidingen en trainingen, willen wij ook bijdragen aan verhoging van de kwaliteit van het bewegen in de sportscholen en het afleveren van gecertificeerde trainers. De opleiding vindt plaats onder auspiciën van NL Actief, dat de kwaliteit bewaakt en de examens afneemt.”

De belangstelling voor de cursus bleek enorm. Was dat verrassend?
Michael Watson: “Ja en nee. Ja, we hadden wel verwacht dat er trainers zijn die behoefte hebben aan een erkend diploma. Maar nee, we hadden niet verwacht dat meteen ruim 40 mensen zich zouden aanmelden. Het past wel bij de tijdgeest dat er steeds meer aandacht is voor een gezonde leefstijl. Mensen beseffen dat een gezonder en vitaler leven leidt tot meer kwaliteit van leven. In Suriname wonen veel mensen met obesitas. Een andere reden is dat in de meeste sport- en fitnessclubs in Suriname professionals werken die nooit een erkende opleiding hebben gevolgd of een erkend diploma hebben behaald. Willen we de kwaliteit omhoog krijgen, dan is het een voorwaarde dat de branche zich verder professionaliseert. Belangrijk onderdeel van die professionalisering is een hoger kennisniveau en gekwalificeerde trainers. Er speelt natuurlijk ook een stukje eigen belang mee. Met een erkend diploma hebben fitnessprofessionals in Suriname ook zicht op een carrière in bijvoorbeeld Nederland. En tot slot is de eigen bijdrage van slechts € 100 heel interessant. Het gaat economisch niet goed in Suriname. Als we voor deze cursus het bedrag zouden vragen dat in Nederland door de cursisten voor de opleiding Fitnesstrainer-A wordt betaald, hadden we niemand gekregen. Dat kunnen ze niet opbrengen. Nu is het wel betaalbaar en dat zie je dus terug aan het aantal aanmeldingen.”

Hoe hebben jullie bepaald wie als eerste groep met de opleiding mag beginnen?
“In de eerste groep zitten voornamelijk mensen die reeds jaren actief zijn en wel of niet specifiek zijn opgeleid. Dus mensen met wel werkervaring, maar geen diploma. De groep die begin 2024 start, is een mix van starters en mensen met ervaring.”

Hoe is eigenlijk het contact met NL Actief tot stand gekomen?
“Via een neefje van mij. Hij heeft in Nederland de cursus Fitnesstrainer-A gevolgd en maakte mij attent op die opleiding. Ik heb contact opgenomen met NL Actief en uiteindelijk zijn we tot deze samenwerking gekomen.”

Is de fitnessbranche in Suriname een grote sector?
“Er zijn zo’n veertig clubs die wij in het vizier hebben en die bekend bij ons zijn. Daarnaast zijn er nog heel veel andere, kleine clubs of faciliteiten waar mensen samen sporten. Wat wij missen, is een branchevereniging zoals NL Actief in Nederland. Dan kunnen we samen zaken voor elkaar krijgen. Ons idee is om samen met de mensen die de opleiding Fitnesstrainer-A afronden, te verkennen of we een soort belangenvereniging kunnen oprichten. Ook dat is een belangrijke stap in het verder professionaliseren van de sector. En die stap moeten we vanuit de branche zelf zetten, de overheid zal niet het initiatief nemen om tot een branchevereniging te komen. Dat moet écht vanuit onszelf komen.”

Het docententeam in Suriname bestaat uit Bastiaan de Boer, Wandy Soemodihardjo, Sovanna Tokromo, Zohra-Lisa Khoenkhoen en Michael Watson. De stagebegeleiders zijn Jo-Ann Wimpel, Dweight Warsodikromo, Vanita Singh, Ritchell Wongsowenawi, Rona de Graven en Andrew Andrew Ng A Tham.

 

 

2