Jouw leden helpen
ontspannen (door) slapen?
Als we de onderzoeken, artikelen en blogs van nu volgen, ontkomen we er niet aan dat zowel inspanning als ontspanning bijdragen aan een goede fysieke én mentale gezondheid. Waar voorheen onder andere voldoende bewegen, 8 uur slaap per nacht pakken, 10.000 stappen zetten, 2 liter water drinken en je voeding uit de Schijf van Vijf halen belangrijke pijlers waren, is mentale gezondheid hier nu ook een onmisbare aanvulling in geworden. Binnen een fitnessclub of -studio, waar al honderden leden op weg zijn naar een betere en gezondere versie van zichzelf, kan deze behoefte naar ook een mentale gezondheid niet genegeerd worden. We laten je zien wat jij kunt doen om de slaapkwaliteit van jouw leden te verbeteren, zelfs buiten de openingstijden van de club en hoe je hen kunt helpen bij hun mentale gezondheid.
HERKEN JE GEVOEL
De pandemie heeft veel losgemaakt bij de mensen. Niet alleen COVID-19 zelf bracht onze gezondheid in gevaar, ook de hogere stress- en angstniveaus kregen hier meer dan ooit invloed op. Wanneer onze mentale gezondheid beïnvloed wordt, merken we dat direct in onze levensstijl. We piekeren veel, komen minder goed in slaap, hebben (daardoor) weinig energie, hebben minder zin om te sporten en krijgen weinig uit handen. Op zo’n punt kan het lastig zijn om te bepalen wat je dan het beste als eerste kunt doen om je weer goed te voelen. Je rust en slaap pakken, of juist je lichaam weer activeren? Er is genoeg bewijs dat laat zien dat voldoende lichaamsbeweging en specifieke vormen van training al kunnen helpen om de negatieve energie of gemoedstoestand te verlichten. Maar daarmee wordt nog maar een klein gedeelte aangepakt.
SLAPEN EN/OF SPORTEN?
Jezelf weer aan het bewegen krijgen kan een hoge drempel zijn als je laag in je energie zit. Het idee om je wekker te zetten om te gaan sporten klinkt eerder als een opgave, dan iets om naar uit te kijken. Langer slapen klinkt aanlokkelijker, omdat we dan voor ons idee meer rust pakken. Maar is dat zo? Wanneer je een kwalitatief goede nachtrust hebt die ook nog eens tussen de 7 en 9 uur duurt, dan is jouw lichaam oprecht uitgerust en ‘klaar met slapen’. Het opstaan wordt dan een stuk minder moeilijk, je staat energieker op en je hebt voor je gevoel je dag voor het kiezen. Wanneer je problemen hebt om snel (binnen 30 minuten) in slaap te komen en hierdoor onder andere een kwalitatief slechte slaap(duur) pakt, dan ligt daar de aanpak.
Van alle mogelijke oorzaken van een slechte nachtrust, kijken we in dit geval naar de belangrijke, maar toch eenvoudig toepasbare invloed van sporten en bewegen. Er is een sterke relatie tussen de kwaliteit van slaap en fysieke activiteit, die tevens twee kanten op werkt. Sporten en fysieke moeheid verbeteren de diepe slaap in onze slaapcycli en beter slapen stelt je in staat om de volgende dag juist weer beter te presteren. Je herstelt beter na een sportsessie en kunt daardoor ook weer sneller beginnen aan je volgende training. Sporten is daarbij een geweldige uitlaatklep en uitstekend om je stress en spanning kwijt te raken, waardoor het stresshormoon cortisol een gezonde balans krijgt en je weer beter kunt slapen.
BETER OF LANGER SLAPEN?
Een volwassen persoon heeft gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Hoewel sommigen het gevoel hebben het ook met minder slaap te kunnen, zal dit mentaal en fysiek niet helemaal het geval zijn. Het lukt wellicht om op een automatische piloot je dag door te komen, maar in je lichaam gebeurt er (hormonaal) een hoop om je slaaptekort te compenseren. Onderzoeken laten zien dat enkele uren minder slaap per nacht uiteindelijk al zorgt voor gewichtstoename, hart- en vaatproblemen, somberheid en depressies. Voor de lange termijn is het dan ook onontkoombaar dat je echt een kwalitatieve slaap nodig hebt van in ieder geval minimaal 7 uur. Dit zorgt er onder andere voor dat we onze slaapfases kunnen doorlopen en in onze REM-fase komen, de diepe slaap waar we écht pas tot rust komen. Slaap je licht en word je vaak wakker, dan kom je niet genoeg of te kort in die REM-fase. Je hebt dan misschien 7 of 8 uur in bed gelegen, maar voelt je nog steeds doodmoe.
BODY & MIND
Recentere studies hebben onderzocht hoe stretchen, yoga en mediteren voordat je gaat slapen kunnen helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren, positieve gevoelens weer te stimuleren en het stressniveau aanzienlijk te kunnen verlagen. Door onder andere de lage intensiteit van de bewegingen tijdens BODYBALANCE, yoga of stretching, ontstaat er geen piek in je cortisol, wat bij intensievere workouts of bewegingen wel het geval is. De kwaliteit van je slaap of het snel in slaap kunnen komen, wordt daardoor niet beïnvloed.
De voordelen van stretchen, yoga en mediteren voordat je gaat slapen, werden duidelijk na een studie waarbij de deelnemers dagelijks 20 tot 30 minuten stretchoefeningen deden, met afsluitend een meditatie van 10 minuten op basis van BODYBALANCE. Ze deden dit drie avonden per week, gedurende slechts twee weken. Onderzoekers hebben een scala aan reacties gemeten, met name de hartslagvariabiliteit (HRV) van de deelnemer, dat een meting is voor het herstelpatroon van het zenuwstelsel en tevens een indicator om vitaliteit en stress te meten. Dit werd gecombineerd met onderzoeksgegevens met betrekking tot levenstevredenheid, gevoelens en slaapkwaliteit. In vergelijking met de controlegroep hadden de deelnemers die in de avond stretching, yoga en meditatie deden, aanzienlijke veranderingen in elke variabele - verbeterde HRV, slaapkwaliteit, vertrouwen, motivatie, en verminderde angst, spanning en verdriet.
Waar hartslag verwijst naar het aantal hartlagen per minuut, richten onderzoekers zich onder andere op HRV omdat dit een meting is tussen elk van onze hartslagen. De lengte van deze intervallen vertelt ons veel over het cardiovasculaire systeem. Hoe meer variatie er zit tussen de hartslagen, des te beter dit is, omdat het laat zien dat we kunnen verschuiven van stress naar ontspanning. Hierdoor kunnen we ook daadwerkelijk herstellen in onze slaap. Waar eerst nog een misvatting kon ontstaan dat je alleen fysiek moet herstellen na intensiteit, is het tegenwoordig ook duidelijk dat we mentaal moeten herstellen. Hoe hoger de HRV, des te beter zijn we in staat om de druk van het dagelijks leven aan te kunnen.
HELP JOUW LEDEN OOK BIJ MENTALE GEZONDHEID
Het mooie van BODYBALANCE, yoga, meditatie of een andere vorm van stretching, is dat het door iedereen uitgevoerd kan worden en geen specifieke basisconditie vergt. Door het wel regelmatig te gaan doen, kun je hier in groeien en genieten van alle voordelen. Het aanbod in jouw club of sportschool kan leden helpen in het nemen van deze toegankelijke én aanvullende stappen naar een mentale gezondheid, naast hun fysieke gezondheid! Pas jouw groepslesrooster aan met meer avondlessen in de categorie Body & Mind, start of vergroot je online aanbod met dit type lessen of bied een affiliate ledencampagne aan met LES MILLS+, het online sportplatform waar leden naast BODYALANCE en de andere programma’s van Les Mills, ook kunnen genieten van begeleide meditaties en korte stretchsessies. Dit sluit perfect aan op het bestaande live groepslessenaanbod van jouw club! Het helpt leden om op momenten te kunnen sporten, stretchen of mediteren wanneer het hen uitkomt, zoals vlak voor het slapen gaan. Het helpen van jouw leden kan online en na sluitingstijd dan ook gewoon doorgaan, een geweldige mogelijkheid voor elke ondernemer.
Je leest er hier alles over op de website van Les Mills of vraag meer informatie via clubperformance@hddgroup.com of bel naar +31 (0)416-349725.
16