Btw op toegang tot sport verhogen….serieus?

 

Er zijn momenten dat ik mijn column schrijf en denk ‘ga ik nu dit onderwerp aansnijden? Serieus?’ Omdat het eigenlijk te gek voor woorden is dat we het er überhaupt over moeten hebben. Dat is deze keer het geval. De regering speelt namelijk met het idee om de btw op toegang tot sport bij ondernemende sportaanbieders te verhogen naar het tarief van 21%.

 

De Engelsen hebben daar een geweldige uitdrukking voor: Penny wise, pound foolish. Daarmee onderstrepen ze het effect van verkeerde zuinigheid: uiteindelijk betaal je de rekening en die is vele malen groter dan wanneer je slim had geïnvesteerd. Letten op details en het grote plaatje uit het oog verliezen. Terwijl in Nederland alle alarmbellen al jaren afgaan - zeker na de coronapandemie - omdat we ongezonder leven, minder (georganiseerd) sporten en bewegen, dikker worden, meer ziektes en aandoeningen krijgen, meer slaapklachten en stressgerelateerde problemen hebben, eenzamer worden, enz, wil de regering de btw op toegang tot sport verhogen. Ik ben bang dat de extra btw-inkomsten in schril contrast staan met de verder oplopende zorgkosten. Als we Nederland fitter, vitaler en gezonder willen maken, zou het btw-tarief juist zo laag mogelijk moeten zijn. Ik geef graag een aantal argumenten waarom het een heel slecht plan is om de btw op toegang tot sport in bijvoorbeeld ook onze sector te verhogen:

 

  • Sporten wordt daardoor duurder en wellicht niet meer betaalbaar voor vooral mensen met een lage beurs. Het project Fitness Loont heeft geleerd hoe graag mensen uit lagere sociaal-economische klassen willen sporten en wat voor effect dat op hen heeft. Zowel fysiek als mentaal.
  • Veel fitnessclubs durven de huidige inflatie niet door te berekenen in hun prijzen, omdat ze bang zijn om leden te verliezen. Er zit geen rek in het huidige prijspeil, de marges zijn flinterdun voor ondernemende sportaanbieders. Een btw-verhoging zal die marge nog verder onder druk zetten of het lidmaatschap duurder maken. Mensen die bewust investeren in hun gezondheid, worden zo financieel gestraft.
  • Het verschil met verenigingssport wordt te groot. Geen btw voor de georganiseerde sport en 21% btw voor de ondernemende sportaanbieders. Terwijl de georganiseerde sport bovendien wordt gesubsidieerd. Dat is oneerlijk en zorgt niet voor een gelijk speelveld.
  • De sportparticipatie in algemene zin zal naar beneden gaan. De verwachting is dat één procent prijsstijging leidt tot één procent minder deelnemers. Terwijl we juist fors moeten groeien om Nederland fitter, gezonder en vitaler te krijgen. Prijsverhoging zorgt voor een averechts effect om gezonder leven te stimuleren.
  • We luiden de noodklok omdat ook jongeren en jongvolwassenen steeds dikker, en dus ongezonder worden. Dan kunnen we met veel ambitie en enthousiasme wel preventiemaatregelen, -programma’s en -doelen opstellen, maar als de btw omhoog gaat zal het ook voor deze doelgroep financieel minder aantrekkelijk worden om te gaan fitnessen. Een btw-verhoging draagt niet bij aan preventieve gezondheidszorg, het maakt de zorg alleen maar duurder.
  • Fitness heeft ook een sterke sociale component: mensen van alle leeftijden, rangen en standen kunnen elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Het bevordert sociale contacten en gaat eenzaamheid tegen.

 

Inderdaad: Penny wise, pound foolish.

Ronald Wouters
Directeur-bestuurder NL Actief

 

 

4