Wel of geen suikertaks in Nederland?
Wereldwijd hebben ondertussen ruim veertig landen een suikertaks ingevoerd, waarvan tien Europese landen. In totaal zijn er al meer dan tachtig jurisdicties die een vorm van suikerbelasting hebben ingevoerd, voornamelijk als een interventie om zwaarlijvigheid of aan obesitas gerelateerde aandoeningen te verminderen.
Volgens het Centraal Planbureau (CPB) leidt hogere belasting bij een hoger suikergehalte in suikerrijke dranken tot minder consumptie. En het zorgt ervoor dat producenten minder suiker in producten toevoegen om minder belasting te betalen. Daarom moet er in Nederland zo snel mogelijk een nieuwe slimme suikertaks worden ingevoerd. Uit het rapport van het CPB blijkt dat de huidige verbruiksbelasting mensen niet helpt gezonder te worden. Deze verbruiksbelasting is niet genoeg gericht op het verminderen van de consumptie van suikerrijke dranken. Zo zijn gezonde dranken als mineraalwater niet uitgezonderd en worden suikervrije frisdranken net zo zwaar belast als de meest suikerrijke dranken. Er is voor de consument geen aantrekkelijk en betaalbaar gezonder alternatief.
In april 2018 ging het roer in Groot-Brittannië om. De suikertaks werd dat jaar ingevoerd. Britse meisjes tussen de tien en elf jaar blijken dankzij de suikertaks minder dik. Met name meisjes afkomstig van scholen in de meest achtergestelde wijken, zijn minder dik. De suikertaks lijkt minder invloed te hebben op jongens. Zo merkten onderzoekers bij jongens tussen de tien en elf jaar geen duidelijke daling van het aantal obesitasgevallen op.
Wel of geen suikertaks?
Wel:
Niet:
2