Technologie: de kracht achter fysieke en mentale fitheid (vervolg)
Recent onderzoek signaleert bovendien de eerste langetermijneffecten op onze gezondheid na twee jaar van lockdowns. Het blijkt dat we niet alleen minder zijn gaan bewegen, maar er is ook een stijging waargenomen in het aantal angststoornissen. Bovendien lijkt ons geheugen aangetast te zijn. Tijdens de lockdown hebben we minder herinneringen kunnen maken, wat gevolgen heeft voor ons dagelijks functioneren. Dit heeft uiteindelijk ook effect op de economie en de reeds krappe arbeidsmarkt.
Kortom, de gevolgen van stress van welke aard dan ook kunnen verregaand zijn en het is daarom noodzakelijk om dit maatschappelijk probleem aan te pakken. Ik zie hierin een belangrijke rol weggelegd voor de fitness- en gezondheidssector. Door het aanbieden van een complete service, waarbij zowel het fysieke als het mentale aspect van gezondheid wordt aangepakt, kan deze sector een belangrijke bijdrage leveren aan zowel de genezing als preventie van stress-gerelateerde problematiek.
De rol van technologie in de fitness- en gezondheidssector
Fitness- en gezondheidsprofessionals bevinden zich in een unieke positie om bij te dragen aan de aanpak van stress op maatschappelijk niveau. De benodigde middelen en kennis zijn immers al voorhanden in onze sector. We kunnen beginnen met het zetten van de volgende stap van health club naar health hub. Bovendien is het in een tijd waarin veel consumenten kampen met financiële zorgen - op zichzelf al een bron van stress - van belang om een aanbod te hebben dat aansluit bij de diverse mogelijkheden van verschillende doelgroepen.
Fitnesstechnologie in de vorm van apps, wearables en een online community zijn een waardevolle aanvulling op het reguliere aanbod. Voor consumenten die kampen met stress of burn-out klachten kan het moeilijk zijn om de stap te zetten om naar de sportschool te gaan. Als fitnesssector zijn we ons ervan bewust dat het motiveren en behouden van klanten onder alle omstandigheden een uitdaging is. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat regelmatige lichaamsbeweging in combinatie met mindfulness één van de meest effectieve manieren is om stress te bestrijden. Hoewel de drempel om te beginnen met sporten soms hoog kan zijn, kan het juist voor mensen met stressgerelateerde klachten een stap in de goede richting zijn om hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.
Wearables en fitnessapps kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het verlagen van de drempel om voldoende te bewegen. Het biedt een manier om actief te zijn zonder dat men zich in de sportschool hoeft te bevinden. Bovendien maken deze technologieën het voor fitnessaanbieders gemakkelijker om gepersonaliseerde programma's aan te bieden. Fitnessapps en wearables maken het mogelijk om ook op andere manieren aan lichaamsbeweging te doen. Zo kan de consument thuis work-outs uitvoeren of kiezen voor twee kortere trainingen gedurende de dag in plaats van één langere sessie. Op deze manier hebben consumenten de vrijheid om te kiezen wat voor hen haalbaar is en wat past binnen hun drukke levensstijl. Bovendien vergemakkelijken communityfuncties het vinden van aansluiting met gelijkgestemden: het biedt de mogelijkheid om samen successen te vieren en om te ontladen wanneer het even wat minder gaat.
Fitnesstrackers en apps kunnen mensen ondersteunen bij het monitoren van hun activiteitenniveau en hen stimuleren om voldoende te bewegen. Daarnaast bieden deze tools mogelijkheden om te ontspannen, zelfs als het die week niet mentaal haalbaar is om fysiek naar de sportschool te gaan. Dankzij fitnesstrackers en apps kunnen mensen hun voortgang bijhouden en doelen stellen, waardoor ze gemotiveerd blijven om op een duurzame manier gezonde gewoontes te ontwikkelen. Hierdoor kunnen niet alleen stressklachten worden voorkomen, maar kan ook terugval worden tegengegaan.
Samenwerking leidt tot gezamenlijke vooruitgang
Samenwerking is cruciaal in de gezondheidszorg en als fitnesssector staan we er dus niet alleen voor. We zien dat zorgverzekeraars, lokale overheden en bedrijven steeds vaker samenwerken met gezondheidsaanbieders om de gezondheid van mensen te verbeteren. Zo bieden diverse verzekeringsmaatschappijen programma's aan waarbij consumenten door middel van sport en beweging punten kunnen sparen voor kortingen in winkels, om zo preventief te werken. En verstrekken sommige verzekeraars kortingen op sportschoolabonnementen of toegang tot verschillende gezondheidsapps.
Bovendien zijn er nationale programma's die regionaal van invloed zijn, zoals het Nationaal Sportakkoord dat momenteel wordt ontwikkeld. En het Oranjefonds biedt ook ondersteuning bij het opzetten van succesvolle samenwerkingen tussen organisaties in het sport- en sociaal domein.
De fitnesssector heeft momenteel aanzienlijke mogelijkheden om zichzelf te positioneren als een integraal onderdeel van een gezonder en veerkrachtiger Nederland. Nieuwe samenwerkingsverbanden zullen nieuwe doelgroepen aanspreken en ons in staat stellen om de toegankelijkheid van fitness te bevorderen en daarmee een inclusieve samenleving te bevorderen. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van fitness afhankelijk is van de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van onze sector. Het vinden van nieuwe samenwerkingsverbanden en de technologische vooruitgang spelen hierbij een cruciale rol.
Conclusie
Stress is een groeiend probleem in onze samenleving. Er liggen nog aanzienlijke kansen voor de Nederlandse fitnesssector op het gebied van gezondheid, stresspreventie en burn-outbehandeling. Als fitnessindustrie kunnen we hierin een cruciale rol spelen. Het zou een gemiste kans zijn als we ons niet actief profileren als onderdeel van de oplossing voor een groeiend maatschappelijk probleem. Met onze expertise en tools zijn we steeds beter in staat om consumenten op maat gemaakte programma's te bieden die niet alleen effectief zijn, maar ook duurzaam in de praktijk kunnen worden gebracht. Het is onze verantwoordelijkheid om deze mogelijkheden te benutten en bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van onze samenleving.
Dankzij technologie hebben ondernemers de mogelijkheid om nieuwe doelgroepen aan te spreken en te bedienen, waardoor er nieuwe inkomstenstromen ontstaan. Een toegankelijke fitnesssector is niet alleen voordelig voor ondernemers, maar ook voor Nederland als geheel. Hierbij is het van groot belang om te blijven innoveren en gebruik te maken van de nieuwste technologische ontwikkelingen, om zo nog beter in te kunnen spelen op de behoeften van klanten en een nog bredere doelgroep te kunnen bedienen. Door te blijven investeren in toegankelijke fitnessoplossingen kunnen we als sector bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de hele samenleving.