Daarom moet sport en bewegen een essentiële dienstverlening zijn
Eerder dit jaar was ik vanuit de PARTIJvdSPORT mede-initiatiefnemer om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen om de regering te overtuigen dat sport en bewegen de status van essentiële dienstverlening dient te krijgen. We haalden in enkele weken tijd 80.000 handtekeningen op. Genoeg om het burgerinitiatief officieel te mogen aanbieden aan de Tweede Kamer.
Maar toen kwamen de verkiezingen. En vervolgens de formatie. Die duurde en duurde. En duurt nog steeds voort. Ministers en Kamerleden gingen en kwamen. Telkens ging er een streep door onze pogingen om de 80.000 handtekeningen aan te bieden aan de Tweede Kamer. Omdat de Kamer op reces was, omdat een minister ziek afhaakte, omdat het niet paste in de agenda van bewindslieden, omdat corona toch weer terugkeerde. En hoe.
Het is nu vrijdagavond 26 november, enkele uren nadat het kabinet bekend heeft gemaakt dat Nederland gedurende drie weken van 17.00 uur ’s middags tot 5.00 uur ’s ochtends op slot gaat. Alleen de essentiële dienstverlening mag langer openblijven. Dat hadden dus ook de sport- en beweegbedrijven moeten zijn. Met 80.000 steunbetuigingen hadden we de Tweede Kamer in ieder geval kunnen ‘inspireren’ om erover na te denken. Al zou dat eigenlijk niet nodig hoeven te zijn. Want sinds de uitbraak van het coronavirus onderstrepen medici hoe belangrijk het is dat mensen extra weerstand opbouwen en vitaler gaan leven om zo gezond mogelijk door de coronacrisis te komen. Sporten en bewegen zou daarom juist een essentiële dienstverlening moeten worden, zodat mensen - bij voorkeur onder deskundige begeleiding - verantwoord en met plezier invulling kunnen geven aan een gezondere fysieke en mentale leefstijl. Onze sector is daar bij uitstek voor ingericht.
De fitnesscentra in Nederland zijn dan ook onderdeel van de oplossing om mensen te helpen aan meer vitaliteit en weerstand. Het besluit van het kabinet om de mogelijkheden voor mensen om te sporten en bewegen ingrijpend te beperken, staat dan ook haaks op het doel dat we juist willen bereiken: fysiek en mentaal fittere en vitalere Nederlanders. Bovendien worden mensen die overdag werken, uitgesloten van bezoek aan fitnessclubs, omdat die om 17.00 uur moeten sluiten. Op deze wijze wordt een deel van de bevolking niet aangemoedigd om gezonder te leven, maar juist afgeremd. Het resultaat zal minder fysieke en mentale weerstand op de korte termijn zijn en juist nog meer gezondheidsschade op de middellange termijn.
Mijn telefoon trilt. Weer een appje. Nu van mijn mede-initiatiefnemer van de handtekeningenactie. Hij stuurt mij drie woorden in hoofdletters: DAAROM SPORT ESSENTIEEL. Zodra het nieuwe kabinet er is en de ministersposten zijn verdeeld, gaan wij naar Den Haag. Om 80.000 handtekeningen aan te bieden.
Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief