Super(marketing)group

 

De term supergroup kennen we uit de muziekwereld. Supergroups zijn A-teams, samengesteld uit succesvolle muzikanten die ieder al in een andere band naam hebben gemaakt. Het idee achter een supergroup is dat het geheel nog succesvoller wordt dan de optelsom van de individuele successen. Dat komt vaak uit. Een paar voorbeelden. De Zweedse formatie Abba groeide in de jaren zeventig uit tot een van de succesvolste bands ter wereld. De vier leden hadden al hun sporen verdiend voordat ze in Abba stapten. Nog iets verder terug in de tijd: Crosby, Stills, Nash & Young. Vier muzikale grootheden die samen muziekhistorie schreven. Recenter en in een ander genre: de Drie Tenoren. Een gelegenheidsformatie die bestond uit de opera-tenoren Plácido Domingo, José Carreras en Luciano Pavarotti. Ze hadden ieder al een iconische status en vormden samen een supertrio.

 

Waarom kom ik uit bij het onderwerp supergroup? Omdat in dit Ezine columnist John van Heel een interessante vraag opwerpt: moeten we, nu onze sector door de coronacrisis steeds meer wordt gelieerd aan gezondheidsbevordering, vol gaan inzetten op de marketing van ons product zoals vanouds, of kiezen voor een andere vorm van positionering? Ik vertaal die vraag vrijelijk naar een volgende vraag: heeft onze branche ook marketeers nodig uit andere sectoren, om een rebranding van het product fitness vorm en inhoud te geven? Om tot weer een andere vraag te komen: wat zou het opleveren als we een super(marketing)group zouden formeren met specialisten die ieder in hun eigen branche al naam hebben gemaakt? Een marketeer uit de gezondheidszorg, een marketeer uit de voedingsindustrie, een marketeer uit de (social) media, een marketeer uit de fitnesssector, een online marketeer en een marketeer uit de financiële sector.

 

Stel dat we fictief een nieuwe fitnessclub zouden oprichten en deze marketeers zouden uitnodigen om samen na te denken over een campagne om het product fitness - wellicht wordt het wel een nieuwe naam - in de markt te zetten. Hoe zou die campagne eruit gaan zien? Voor welke positionering kiezen ze? Welke communicatiekanalen willen ze inzetten? Tot welke vernieuwende verdienmodellen komen ze?

 

Vragen die leiden tot boeiende bespiegelingen en eigenlijk een antwoord verdienen. Dus: laten we dat maar eens gaan organiseren.

 

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief


Reageren?

 

 

 

 

34

share