Uitkomsten onderzoek naar blessures
in de fitnessbranche - deel 2
In 2019 waren er bijna één miljoen fitnessblessures in Nederland. Dit zijn meer dan 100 blessures per uur. Reden genoeg voor NL Actief en VeiligheidNL om hier in december 2020 onderzoek naar te doen om meer inzicht te krijgen in waar en hoe deze blessures ontstaan en te kijken waar kansen liggen om blessures te voorkomen. In het vorige Ezine werden de uitkomsten van de vragenlijst onder fitnessinstructeurs gedeeld. Ellen Kemler, onderzoeker bij VeiligheidNL, neemt je dit keer mee in de belangrijkste resultaten naar aanleiding van de vragenlijst onder (geblesseerde) sporters.
Wie deden er mee?
De vragenlijst is ingevuld door bijna 500 fitnessconsumenten die in de 12 maanden ervoor een blessure opliepen. Ellen Kemler: “Uit de vragenlijst kwam naar voren dat de meesten aan krachttraining doen (51%), individuele cardiotraining (43%), yoga of pilates (17%), cardiotraining in een groepsles (16%) of aan crossfit (15%). 5 van de 10 fitnessconsumenten sport zonder (personal) trainer of instructeur.”
Welke blessures waren er?
Twee derde van de blessures ontstond plotseling, ofwel acuut, en bij een derde ging het om een oude blessure die opnieuw opspeelde. De vaaks geblesseerde lichaamsdelen waren de schouder (19%), het been (19%) en de knie (13%). Het ging vooral om spier- of peesblessures. “We vroegen de fitnessconsumenten te beschrijven hoe de blessure ontstond. Meestal werd geantwoord dat dit kwam door overbelasting. Bijvoorbeeld door te veel gewicht of te veel herhalingen van de oefening. Andere redenen waren een misstap, verstuiking of verkeerde houding.”
Fitnessactiviteiten
Meer dan 70% van de blessures ontstond tijdens het sporten zonder begeleiding. “Met name tijdens krachttraining en individuele cardiotraining werden blessures opgelopen, zoals tijdens het rennen, bankdrukken en squatten. Twee derde van de blessures werd medisch behandeld. En ruim 70% van de sporters moest vanwege een blessure één of meer fitnessactiviteiten staken.”
Blessures voorkomen
Opvallend is dat 60% van de fitnessconsumenten verwachtte dat de blessure voorkomen had kunnen worden. Bijvoorbeeld door minder intensief te trainen, met een (beter) trainingsschema, goede techniek/houding, een warming-up te doen en door simpelweg voorzichtig te zijn tijdens trainingen. “Het is belangrijk dat sporters goed begeleid worden,” besluit Ellen Kemler, “en dat er extra focus is voor oefeningen als bankdrukken, vanwege de vele schouderblessures. Verder gaat VeiligheidNL aan de slag met vervolgonderzoek om te bepalen welke preventieve maatregelen er ingezet kunnen worden om blessures te voorkomen.“
Heb je vragen over dit onderzoek?
Neem contact op met Ellen Kemler van VeiligheidNL via e.kemler@veiligheid.nl.