Thema Preventie: ‘Financiering voor mensen die een fitnessabonnement niet kunnen betalen’ (vervolg)


Fitness wordt volgens Danisa Greven vaak onderschat. “Veel mensen hebben hier nog een verkeerd beeld van en dat merken we. We krijgen vaak reacties als ‘ik ga toch niet sporten, ik wil niet zo gespierd worden’, maar daar gaat het juist helemaal niet om. Als je je spieren goed ontwikkelt, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Dat weten mensen vaak niet. Als ze denken aan fitness, dan denken ze aan gespierde mannen en vrouwen die voor de spiegel een biceps curl uitvoeren. De Nederlandse bevolking moet meer kennis krijgen over preventie. Ik hoop dat preventie door de coronapandemie hoger op de agenda is komen te staan bij de politiek. Het coronavirus in combinatie met preventiecentra en wat deze kunnen betekenen voor de Nederlandse bevolking, daar moet meer naar worden gekeken. Daarnaast kunnen veel mensen het financieel niet opbrengen om lid te worden van een sportschool of preventiecentrum, terwijl ze het juist hard nodig hebben. Het zou wenselijk zijn als voor deze doelgroep een vorm van financiering van een abonnement bij een fitnessclub of preventiecentrum zou komen.”

 

Paramedics Assen ligt vlak bij een groot natuurgebied, de uitgelegen plek om buiten te sporten. Daarnaast nemen ze af en toe een online les op en kunnen mensen zich aanmelden voor een online schema, zodat ze de juiste handvatten hebben om thuis te trainen. “Mochten ze het willen, kunnen we zelfs videobellen. In de sportschool kijken we natuurlijk altijd mee naar hoe mensen een oefening doen, maar dat gaat lastiger nu ze veel vanuit thuis bezig zijn. Door te videobellen kunnen we ze wel helpen met de juiste houding.”

 

“Wij kiezen voor een holistische aanpak. Het gaat bij ons niet alleen om bewegen, maar ook om voeding, stress en ontspanning. Door de samenwerking met partners kunnen wij meer bieden dan andere clubs. Als iemand bij mij komt en na een tijdje last heeft van de knie, dan verwijs ik hem of haar door naar de fysio. Merk je dat iemand bijna tegen een burn-out aanzit, dan verwijs ik diegene door naar een huisarts of psycholoog. Dat maakt ook dat we een preventiecentrum zijn, we kunnen overal direct op inspelen en op tijd aan de bel trekken. Daarnaast stellen we mensen gerust door te vertellen over de persoon naar wie ze worden doorverwezen. Dat verlaagt de drempel.”

 

 

share