Samen optrekken in het verzamelen
en analyseren van data
In het vorige Ezine maakten we bekend dat we samen met onze kennispartners de mogelijkheden gaan verkennen om in 2021 een maatschappelijke LeefstijlChallenge te houden. Uitgangspunt is dat in iedere provincie één gemeente aan de slag gaat met de uitdaging om gedurende 100 dagen in totaal tenminste 1000 kilo af te vallen.
Om de vorderingen van de deelnemers te kunnen volgen, willen we een zogeheten leefstijl dashboard inrichten. Het dashboard laat met actuele, geanonimiseerde cijfers zien hoeveel kilo de deelnemers zijn afgevallen, maar ook hoe op andere parameters en waarden hun leefstijl verbetert. Denk daarbij aan bloeddruk, viscerale vetwaarde en basaal metabolisme. De deelnemers geven tevens hun ‘gevoelswaarde’ weer, zodat ook inzichtelijk wordt wat de ‘gelukwinst’ van leefstijlverbetering is. De leefstijl dashboard is de ‘gezonde’ variant van het corona dashboard: we meten geen besmetting/ziekte, maar gezondheidswinst.
Wat de leefstijl dashboard oplevert, zijn data. Volgens onderzoekers en wetenschappers gaat dit ons leven steeds meer beïnvloeden. Niet alleen het leven van consumenten, maar ook van ondernemers. Data worden de basis waarop personen en organisaties de juiste beslissingen kunnen nemen en actief bezig kunnen zijn met slimme oplossingen en rendementsverbeteringen.
Als fitnesssector hebben we de claim gelegd dat wij Nederland kunnen helpen aan een gezondere leefstijl en meer vitaliteit, en zo kunnen bijdragen aan een sterkere sociale cohesie en het verlagen van de zorgkosten. Om die claim waar te kunnen maken en te legitimeren, hebben we data nodig. Deze data bieden veel inzicht in beweeg-, sport- en voedingsgedrag. Daarmee doen we recht aan de ‘honger’ van de moderne consument naar oplossingen die het leven gemakkelijker maken. Daartoe behoren ook oplossingen om effectiever te trainen en te herstellen. Met name het herstel van trainingen is een onderdeel dat in het verleden wel eens onderbelicht bleef. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van fysiologie en meetmogelijkheden komt hier nu verandering in. Kortom: data helpen om op een efficiënte manier elke sporter of atleet - ongeacht het niveau - te begeleiden bij het halen van zijn of haar gezondheids- of trainingsdoelstellingen. Data zijn daarin essentieel.
Data zijn ook cruciaal als we stakeholders als overheid, bedrijfsleven en zorg willen overtuigen van de (meer)waarde en het belang van onze sector als het gaat om maatschappelijke vraagstukken. Als de overheid beleid maakt dat impact heeft op de autobranche of de consument, dan informeren de beleidsmakers vooraf bij partijen als de ANWB en Bovag. Waarom? Omdat dit instanties zijn met verstand van zaken op basis van data en feiten. Daar ligt een uitdaging en kans voor onze branche. Als sector hebben we de mogelijkheid om in samenwerking met onze kennispartners data te verzamelen, analyseren en rapporteren. Dat gebeurt nu nog gefragmenteerd. NL Actief zal in 2021 met een handreiking komen om daarin samen te gaan optrekken.
Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief