Arie Boomsma: ‘Sportschoolabonnement in het zorgverzekeringspakket’ (lees verder)
Onze bedrijfsstructuur was al vlak. Weinig lagen. Maar de crisis leerde ons dat het een groot voordeel is als de mensen in vaste dienst multi inzetbaar zijn. Het is een groot voordeel als iemand die de Office mails beantwoordt ook een les kan geven, en iemand die lesgeeft ook een baliedienst kan draaien. Dat versterkt ook het gevoel dat gyms de nieuwe sportverenigingen zijn.”
Verwacht je dat deze aanpassingen duurzaam zijn? Met andere woorden: verwacht je dit ook te blijven aanbieden als de coronacrisis voorbij is?
“Een deel van wat we doen, blijft overeind straks. Kleine dingen, zoals bepaalde Instagram content en online lessen. De noodzakelijke dingen die eigenlijk logisch zijn: veel handen wassen, gepaste afstand houden, goede luchtventilatie. Maar ook grotere dingen, zoals de buitenlessen in de zomer. Al moet ik wel zeggen dat ik heel blij ben als dat straks een extra service is en niet meer een noodgreep zoals nu.”
Welke kansen biedt de corona pandemie jou als ondernemer, als je kijkt naar het groeiende besef dat een gezonde(re) leefstijl en meer weerstand belangrijk zijn voor mensen om het coronavirus te overleven?
“Ik ben een optimist. Ik ga er dus vanuit dat mensen nu goed doorhebben dat je schild tegen zo’n virus een goede gezondheid is. De grootste winst zit straks in het benutten van je daluren. Die daluren kunnen we straks vullen als we slim op thuiswerkers mikken. Overleg met werkgevers, met de overheid misschien ook, is dan essentieel. Daar ligt een prachtkans. Onze branche is fantastisch. En in de toekomst nog belangrijker dan ooit. Toch wil ik bij zo’n antwoord ook stilstaan bij al die collega’s die klappen kregen. Of zelfs omvielen. Hoe optimistisch je ook bent, voor veel gyms was deze periode loodzwaar, soms moeten de klappen nog komen. Het zou mooi zijn als we daarvoor als branche een vangnet kunnen creëren. Of elkaar kunnen helpen.”
Verwacht je dat fitness de gezondheidszorg van de toekomst wordt?
“Dat hoop ik natuurlijk. Je hoort ook steeds vaker dat huisartsen zich verdiepen in leefstijl in plaats van symptomen te bestrijden. Dat is een mooie ontwikkeling. Je sportschoolabonnement in het zorgverzekeringspakket. BTW voordelen, subsidies. Al die dingen zouden prachtig zijn. Maar voorop staat dat je gezondheid een gevolg is van hoe je leeft. Wij hebben als branche een schitterende verantwoordelijkheid wat dat betreft. Heerlijk dat we die verantwoordelijk nu weer kunnen nemen.”