Een verdubbeling van het aantal fitnessdeelnemers
binnen 5 jaar! (vervolg)
Dat gebeurt natuurlijk vanuit twee kanten: 1. Vanuit de kant van mensen actief houden. Er starten nog steeds meer dan 100.000 mensen per maand met fitness, 1,2 miljoen per jaar. Over 5 jaar zijn dat er dus 6 miljoen, doelstelling bereikt zou je zeggen. Maar helaas, er stopt ook weer een behoorlijk aantal, dat blijken er tussen de 80.000 en 90.000 per maand te zijn. Stel dat zijn er 80.000 per maand, dat zijn er dan dus 4,8 miljoen over 5 jaar. De groei in 5 jaar is dan geen 6 miljoen, maar 1,2 miljoen. We missen er dan nog 1,8 miljoen om die 3 miljoen te groeien in 5 jaar, want momenteel staat de teller op ongeveer 3 miljoen deelnemers. Als we het voor elkaar krijgen om de helft van die 1,8 miljoen mensen meer actief te houden, dan is de helft van ons doel al bereikt. De vraag is: hoe krijgen we dat voor elkaar? Waarom zouden meer mensen de komende 5 jaar langer blijven sporten dan de afgelopen 5 jaar?
Het is nog vrij recent, november 2017, dat de spiernorm opgenomen is in het beweegadvies van de Gezondheidsraad. Het wordt steeds duidelijker wat sarcopenie - het spierverval wat we allemaal ondergaan vanaf ons 30e levensjaar - aanricht en het wordt ook steeds duidelijker dat we sarcopenie kunnen omkeren. Wel tijdelijk natuurlijk, maar dat kan 10, 20 of maar liefst 30 jaar leefkwaliteit verbetering betekenen. Onderzoeken van Leefstijlgeneeskunde laten zien dat bewegen, sporten en spiertraining voor bijna elke chronische aandoening een preventief en zelfs behandelend positief effect heeft. Fitness is de meest complete vorm van actief leven en het bekend blijven maken hiervan, zal mensen steeds meer overtuigen dat het belangrijk is actief te blijven. De fitnessbranche kan de primaire educator zijn op dit vlak. Daarvoor is samenwerking ook belangrijk, met fysiotherapie, met de GLI leefstijlcoaches, praktijkondersteuners, gemeenten en leefstijlinterventies bijvoorbeeld. Om dit te kunnen bewerkstelligen, zullen de fitnesstrainers zich steeds verder moeten specialiseren. Maar ook het optimaliseren van de fitnessbeleving zal mede bijdragen aan het verbeteren van de retentie. Sfeer, entertrainment door de instructeur als entertainer, een gezellige lounge, spannende trainingsomgevingen, een wauw gevoel bij elk bezoek, zorgt er voor dat mensen terug willen blijven komen.
We missen nu wel nog de helft van de groei, die zullen we moeten halen uit extra instroom. Dus in de plaats van 1.2 miljoen mensen die starten met fitness per jaar, 1.3 miljoen nieuwe instromers. Hiervoor zullen we naar mijn mening onder andere nieuwe doelgroepen moeten aanspreken. NL Actief start met ReumaNederland met een beweegprogramma voor mensen met reuma. Postnatale training is ook nog niet goed doorgedrongen en misschien wel de grootste groeiende doelgroep voor onze branche zijn de senioren.
In de twintigste eeuw is het aantal 65-plussers in Nederland meer dan vertienvoudigd: van 0,3 miljoen in 1900 tot 3,2 miljoen in 2018. Daarmee nam het aandeel 65-plussers in de totale bevolking toe van 6% naar 18% (CBS). In 2017 telde Nederland 3.159.000 inwoners van 65 jaar en ouder (CBS Centraal Bureau voor de Statistiek , 2018). Van deze ouderen had in 2016 49.6% één of meer langdurige aandoeningen (zoals diabetes, hart- en vaatziekten of artrose) en gaf 50.4% van de ouderen aan dat zij zich beperkt voelen door hun gezondheid (CBS, 2018). De meest voorkomende problemen waarmee ouderen te maken krijgen als gevolg van ouderdom en chronische aandoeningen, zijn eenzaamheid en functioneringsproblemen (mobiliteits- en zelfzorgproblemen). Dit maakt het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen moeilijk. Door de toenemende vergrijzing - het aandeel 65-plussers groeit van 18 procent van de bevolking in 2017 naar 26 procent vanaf 2040 - zal ook het aantal mensen met ouderdomsziekten in de komende decennia sterk toenemen. Denk daarbij aan onder andere dementie, aandoeningen van het bewegingsapparaat, overgewicht en diabetes (suikerziekte). Het aantal mensen met artrose neemt bijvoorbeeld toe van 1,2 miljoen in 2015 tot 2,3 miljoen in 2040 (bron: VTV 2018 en volksgezondheidenzorg.info).
Als we ons verder specialiseren op het gebied van gezonder ouder worden en hoe actief te leven met een aandoening, dan ligt er nog een enorme markt voor ons open, misschien wel de grootste groeimarkt voor de fitnesssector ooit.
Een andere expertise die we nog te weinig gebruiken, is voeding en sport. Voeding speelt gewoonweg bij veel doelstellingen die fitnessconsumenten willen bereiken, een enorm belangrijke rol. Of dat nu afvallen, gezond leven, gezonder ouder worden of spiermassagroei is, veel mensen willen weten hoe en wat ze moeten eten om optimaal effect te bereiken. Als trainers ook voedingsadviseurs worden, kunnen we leden daarmee nog beter helpen en zijn we nog aantrekkelijker als preventiepartner voor andere sectoren.
Samen op weg naar 6 miljoen leden binnen 5 jaar, aan de slag!
John van Heel
EFAA/Nieuwe Gezondheid