Sportformateur
Sinds enkele maanden mag ik in twee gemeenten sportformateur zijn. Iedere gemeente in Nederland krijgt een zakje met geld om een formateur aan te stellen die lokaal invulling gaat geven aan het Nationaal Sportakkoord. NL Actief is een van de partners in het Nationale Sportakkoord, dat minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en vele betrokken instanties vorig jaar hebben gesloten.
De uitvoering van het Nationaal Sportakkoord moet lokaal gaan plaatsvinden, gebaseerd op lokale ambities en energie. De sportformateur dient een Lokaal Sportakkoord op te stellen. Dat wordt getoetst door het ministerie van VWS. Bij een positieve beoordeling ontvangt het Lokaal Sportakkoord via de gemeente uitvoeringsbudget, ongeveer 50 eurocent per inwoner. Daarmee is de opdracht van de sportformateur afgerond: de partijen in het veld moeten het vanaf dan zelf regelen.
Het eerste besluit dat ik als sportformateur heb genomen, is de naam ‘sport’ te vervangen door ‘leefstijl’. We praten niet over een Sportakkoord, maar over een Leefstijlakkoord. Dat bleek de sleutel tot verbinding. Bij de positionering leefstijl blijken heel veel partijen te kunnen aanhaken: van zorginstellingen tot supermarkten, van personal coaches tot voedingsdeskundigen, van basisscholen tot bedrijven met vitaliteitprogramma’s.
Zo’n 100 partijen die elkaar voorheen amper tot niet ontmoetten in het domein leefstijl, hebben zich nu verenigd rondom een aantal leefstijlambities. Ondernemende leefstijlaanbieders die concurrenten van elkaar zijn, werken samen in nieuwe arrangementen voor het bedrijfsleven. Fitnessprofessionals zitten opeens aan tafel met partijen waar ze voorheen moeilijk toegang tot kregen: de gemeente, het ziekenhuis, de eerstelijnszorg.
Als je samen besluit om de vitaliteit, gezondheid en leefstijl van de inwoners te verbeteren, dan heb je iets dat bindt. Zolang je maar niet je eigen product of dienst centraal stelt, maar het doel dat je dient.
Maurice Ambaum
Hoofdredacteur Ezine NL Actief