We hebben data nodig om
onze claims waar te maken

 

Als fitnessbranche hebben we de claim gelegd dat wij Nederland kunnen helpen aan een gezondere leefstijl en meer vitaliteit, en zo kunnen bijdragen aan een sterkere sociale cohesie en het verlagen van de zorgkosten. Op lokaal niveau beloven onze leden hetzelfde: consumenten helpen om fitter te worden, af te vallen en meer kwaliteit van leven te krijgen.

 

Om die claims waar te kunnen maken en te legitimeren, hebben we data nodig. Data die al in grote mate wordt gegenereerd. Door consumenten, door aanbieders en leveranciers. Ze bieden veel inzicht in beweeg-, sport- en voedingsgedrag van consumenten. Je moet dan denken aan: wat zijn populaire trainingstijden, frequentie, duur, trainen per week, maand of jaar, intensiteit, verhouding kracht en cardio, in groepsverband of individueel trainen, buiten en binnen, demografische en geografische inzichten. Wie houden het vol om regelmatig te trainen en wie niet? Waarom stoppen consumenten? Polar kwam in 2018 uit met een rapport over het slaapgedrag van mensen wereldwijd. Heel boeiend. Zie de link onder mijn column. Er zijn niet veel vormen van sport waar zoveel data beschikbaar zijn voor analyse als in de fitnessbranche.

 

Maar toch… Als fitnessbranche weten we nu weliswaar hoeveel mensen aan fitness doen, kennen we de verhouding in leeftijd en geslacht, maar meer relevante informatie over de sociaal-maatschappelijke rol die we vervullen op gebied van gezondheid, vitaliteit en sociale cohesie kunnen we nog niet structureel evalueren en rapporteren. Terwijl we wel heel hard roepen dat daarin onze toegevoegde waarde zit.

 

Het verzamelen van data, de analyse en rapportage is een rol en taak voor NL Actief als brancheorganisatie. Samen met onze leden en kennispartners gaan we hier in 2019 invulling aan geven. En kijken we ook naar de mogelijkheden om data van fitnessconsumenten te kunnen verzamelen. Bijvoorbeeld door te leren van andere concepten, zoals Strava. Dat heeft niet alleen een nieuwe dimensie toegevoegd aan de fiets- en loopsport, maar het geeft ook inzicht in gedrag, functie en positie van gebruikers wereldwijd. Wellicht kunnen we tot een soort Strava voor de fitnesssector komen.

 

Ronald Wouters

Algemeen directeur NL Actief

 

Klik hier voor de link voor het Polar rapport over het slaapgedrag van
mensen wereldwijd.

 


Reageren? r.wouters@nlactief.nl

 

 

 

 

4

share