2019: tijd voor preventiecentrum + (vervolg)
De 50-plus doelgroep is momenteel een sterk groeiende doelgroep. In 2019 is de helft van de volwassenen in Nederland 50-plus. Momenteel zijn er dat iets meer dan 6 miljoen, in 2060 voorspelt CBS dat er meer dan 8 miljoen 50-plussers zullen zijn.
Preventiecentra hebben een hogere kwaliteitscertificering dan reguliere en low budget centra. Ze hebben moeten aantonen dat ze een aantal processen goed geborgd hebben binnen de organisatie en ze moeten een aantal 4+ gecertificeerde trainers in dienst hebben. Momenteel kunnen Fitness B trainers zich op 4+ niveau certificeren op het gebied van begeleiding van mensen met diabetes type 2, mensen met overgewicht en obesitas en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Met deze preventiecentrum ontwikkeling bouwt de fitnessbranche dus langzaam maar zeker een brug tussen reguliere fitness en de zorgsector.
Waar het nog aan schort, is een wetenschappelijk gevalideerde aanpak voor de specifieke doelgroepen, een sterkere samenwerking met de zorgsector en een betere borging van de kwaliteit en expertise van de begeleiders. Momenteel kan men immers een certificering behalen en zonder bijscholing over 10 jaar nog steeds die certificering bezitten.
Nu doet zich een nieuwe ontwikkeling voor, de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), die vanaf 2019 vanuit de basisverzekering bekostigd gaat worden. Op het eerste gezicht heeft de fitnessbranche er niet echt een rol in, behalve dan in het aanbieden van een gepaste sportactiviteit voor de deelnemers van de GLI. Die zullen het beweegdeel echter zelf moeten bekostigen en de deelnemers zullen een beweeg- en/of sportactiviteit kiezen die bij hen past en dat kan van wandelclub tot gymnastiekgroep zijn. Toch kan de GLI meer betekenen voor de fitnessbranche.
De beste kans heeft een club natuurlijk als men een HBO leefstijlcoach in dienst heeft die aan de voorwaarden voldoet. Dan kan er in samenwerking met een zorggroep een multidisciplinair team opgezet worden, waarin minimaal een voedingsprofessional, beweegprofessional, buurtsportcoach, huisarts of praktijkondersteuner of nog beter een huisartsengroep en dus de HBO leefstijlcoach zitten. Dit is geen gemakkelijk traject, ik zie echter nog een andere kans, die wellicht nog veel meer impact zal hebben dan de geïndiceerde GLI: het preventiecentrum + programma ofwel, een Fitness GLI.
De nieuwe GLI reikt ons een ideaal raamwerk aan om de begeleiding van mensen met overgewicht aan te pakken en in te richten. Momenteel vliegen de 10 kilo’s in 10 weken programma’s je om de oren, maar nu is wetenschappelijk aangetoond dat er een effectieve en duurzame aanpak is. Zelfs het huidige handboek beweegdeskundige overgewicht en obesitas mag een update krijgen, waarin op zijn minst het begeleidingsprotocol aangepast moet worden. De GLI is erkend op een introductieprogramma van 6 maanden en een onderhoudsprogramma van 18 maanden. Ook inhoudelijk is het nu duidelijk hoe de begeleiding aan te pakken, met themabijeenkomsten, voeding coaching, beweeg coaching en gedragsverandering coaching.
Een dergelijk protocol zal door een preventiecentrum geborgd moeten worden binnen de organisatiestructuren, waardoor er een preventiecentrum + certificering ontstaat. Elk bestaand afslankprogramma zou dan een update kunnen krijgen volgens dit erkende protocol en dan een erkenningskeurmerk kunnen krijgen.
Voor de begeleider is er dan een leefstijldeskundige Fitness GLI nodig, zodat de opleiders hiervan een MBO leefstijlcoach opleiding kunnen gaan aanbieden. Wellicht ook een goed moment om te starten met de borging van de kwaliteit van de leefstijldeskundige door te starten met een CEC (Continuing Educational Credits) systeem. Hiermee tonen we ook aan dat we bij blijven scholen en de expertise blijven updaten.
Deze aanpak reikt ons in ieder geval een betere aanpak aan binnen onze muren, in de begeleiding van mensen met overgewicht en dat is misschien wel de helft van de leden die daar last van heeft. We gaan dan voor een wetenschappelijk gevalideerde aanpak en duurzaam resultaat. We creëren zo meer vertrouwen bij onder meer de zorgsector als serieuze partner en wellicht zal de zorgverzekeraar vroeg of laat ook inhaken, als men ziet dat een effectieve aanpak ook vanuit preventiecentra, onder begeleiding van MBO leefstijlcoaches gerealiseerd kan worden.
Wat mij betreft is de trend van 2019, de start van preventiecentrum +.
John van Heel
EFAA/Nieuwe Gezondheid